Kokeen suojelija

Kokeen suojelijan mietteitä

Suomessa on mäyräkoirien ajokokeita harrastettu vuodesta 1960, jolloin myös hyväksyttiin ensimmäiset koesäännöt. Sääntöjen mukaa ajoeläiminä olivat metsäkauris, kettu, kaniini ja jänis. Ensimmäisissä SM-ajokoeissa Ahvenanmaalla ajoeläiminä olivat metsäkauris ja jänis. Osallistuin ko kokeeseen kahdella koiralla, joista toinen ajoi kauriilla ykköstuloksen ja toinen samaten ykkösen jäniksellä. Nyt voimassa olevat säännöt mahdollistavat myös japanin- valkohäntä- ja kuusipeuran ajattamisen. Kani ei ole enää sallittu ajoeläin.

Manner-Suomen ensimmäiset ajokokeet pidettiin Helsingin seudulla 1966, 1968 Kirkkonummella, 1970 Pietarsaaressa jne. Nykyään kokeita järjestetään lähes koko maassa ja startteja kertyy vuosittain kuutisensataa.

Olen toiminut ajokokeissa 1976 lähtien kaikissa eri tehtävissä, nyt viimeisimpänä MÄAJ SM 2017 -kokeen suojelijana. Koesäännöt ovat muuttuneet, arvostelukohteita on lisätty ja tulkintoja muutettu. Vain perusajatus on pysynyt entisellään, riista edellä ja sen jälkivanaa haukkuva koira perässä.

Jokaisella ohjaajalla tuntuu olevan vankka käsitys, minkälainen ajavan mäyräkoiran tulisi olla. Mielestäni hakutyöskentelyn äänenantiin tulisi kiinnittää enemmän huomiota. Kohta ei hakevaa tai ajavaa koiraa voi erottaa haukun perusteella. Uusia sääntöjä muokattaessa tulisikin ensin päättää yhteisesti millainen sen ajavan koiran tulisi olla. Kun tästä on sovittu, on helppo rakentaa jalostustustoimintaa palvelevat koesäännöt. Reppumies arvostaa rehellistä haukkujaa, jolloin voi tietää mitä koira tekee. Yhteisjahtiin osallistuva kuulee mielellään vain selvästi toisistaan erottuvan haku- ja ajohaukun, voidakseen valmistautua ampumatilanteeseen. Koiran tulisi olla myös yhteistyökykyinen, yhteyttä ohjaajaan pitävä.

Ajava mäyräkoira on arvostettu metsästyskoira. Se pystyy esittämään pääosaa niin sorkka- kuin tassueläinjahdeissakin. Pitäkäämme huoli siitä että arvostus säilyy.

Osaltani esitän kaikille mäyräkoirille ja erityisesti tähän kokeeseen osallituville mitä parhaimmat onnetoivotukset. Paras koira voittakoon MÄAJ SM 2017 tittelin!

Emeritus-ylituomari Rauli Augustin