Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

 

Jalostustoimikunta tekee moninaista työtä mäyräkoirien jalostuksen parissa. Päätoiminta-alueemme ovat seuraavat:

  • Muut jalostukseen ja sen ohjailuun liittyvät tehtävät

Jalostusneuvonnassa sovellamme jalostusneuvonnan perusohjetta.

 

Jalostustoimikunnan yhteystiedot

Jalostustoimikunnan kokoonpanon löydät toimikunta osiosta. Siirry jalostustoimikunnan yhteystietoihin →

 

banneri JTMK tiedottaa

Tämän vuoden toinen jalostustarkastus pidettiin lokakuussa Nurmijärvellä. Osallistujat olivat suurimmaksi osaksi normaalikokoisia mäyräkoiria, mutta kaikki karva- ja kokomuunnokset olivat edustettuina.

Tarkastajina toimivat Jaana Helin, Leena Vatanen ja Marjukka Toivonen. Koirakohtaiset tarkastuskertomukset löytyvät oheisesta linkistä.

MäykkyNet: Jalostustarkastus 7.10.2023, Nurmijärvi

Länsi-Uudenmaan Mäyräkoirat järjestää jalostustarkastuksen 7.10.2023 Nurmijärvellä Koirakoulu Rallitassun tiloissa.
Osoite on Kauppanummentie 8, Nurmijärvi.
Tuomarina toimii Jaana Helin. Mukaan mahtuu enintään 20 koiraa.
Tarkastukset tehdään klo 10-16. Hinta 15 euroa, maksetaan käteisellä paikan päällä.
Ilmoittautumiset Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 1.10.2023 mennessä.

Mäyräkoiraliiton jalostustoimikunta järjestää mäyräkoirien pohjoismaisen voittajanäyttelyn yhteydessä klo 10-16 joukkonäytteenottotilaisuuden, jossa eläinlääkäri ottaa verinäytteitä geenitestejä ja professori Hannes Lohen koiran geenejä tutkivaa tutkimusryhmää varten. CDDY-geenistä ja -geenitestistä löytyy lisätietoa Mäyräkoiraliiton kotisivuilta (http://www.mayrakoiraliitto.fi/index.php/terveys/retrogeenit). Hannes Lohen tutkimusryhmän sivuilta löytyy näytelomake ja ohjeet:https://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/naytelomake-verinaytteen-mukaan/

Koiran ei tarvitse olla ilmoitettu mukaan näyttelyyn, jotta se voi antaa verinäytteen. Rokotustodistus on kuitenkin oltava mukana kaikilla näyttelyalueelle tulevilla koirilla. Näytteenotto on omistajalle maksutonta, mutta geenitestin lasku tulee Laboklinilta testin tilaajalle. Suosittelemme tilaamaan näyteputken ja lomakkeen itse etukäteen tarvikkeiden riittävyyden takia. Paikalla on myös rajallinen määrä näytteenottotarvikkeita ja tutkimuslomakkeita. Kysymykset näytteenottoon liittyen jalostustoimikunnalle sähköpostitse (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Mäyräkoiraliiton kasvattajalista uudistetaan kokoamalla listat kokonaan uusiksi ajantasaisin tiedoin. Päivityksen tavoitteena on saada listat ajan tasalle paitsi yhteystietojen osalta, myös siltä osin, että mukana olevat yhä kasvattavat mäyräkoiria. Kaikkien listalle haluavien kasvattajien tulee ilmoittaa tietonsa uudestaan käyttämällä web-lomaketta.

Tämän vuoden ensimmäinen jalostustarkastus pidettiin kesäkuussa Oulussa. Osanottajajoukko koostui voittopuolisesti karkeakarvaisista mäyräkoirista normaali- ja kääpiökoossa, mutta kaikki karvanlaadut olivat edustettuina.

Tarkastajina toimivat Anita Al-Bachy ja Leena Vatanen. Koirakohtaiset tarkastuskertomukset löytyvät oheisesta linkistä

MäykkyNet: Jalostustarkastus 17.6.2023 / Oulu

ELL Kami Turusen mäyräkoirien pes varus -kasvuhäiriön yleisyyttä ja merkitystä kartoittava väitöskirjatutkimus alkoi vuoden 2022 keväällä. Pes varus on huonosti tunnettu ja vain vähän tutkittu sairaus. Pes varus tarkoittaa jalkaterän (pes) kääntymistä sisäänpäin (varus) eli tila ilmenee ulkoisesti länkisäärisyytenä. Sairaus syntyy, kun takajalan sääriluun kasvulevy sulkeutuu sisäosastaan ennenaikaisesti. Taustasyyn epäillään olevan mäyräkoirilla perinnöllinen. Sairaus voi aiheuttaa koiralle ontumaa, kipua sekä nivelrikkoa ja saattaa vaatia myös leikkaushoitoa.

Tällä hetkellä tallennetaan Mäyräkoiraliiton MäykkyNet-tietokantaan tulokset sairauksista:

  • PRA CRD=CORD2 silmäsairaus
  • OI osteogenesis imperfecta eli lasiluutauti
  • CDDY eli kondrodystrofiaa aiheuttavat retrogeenit 12-kromosomissa, jotka altistavat myös välilevysairaudelle IVDD

Lähetä tiedot jalostustoimikunnalle osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Mukaan testitulos (esim. kuva laboratoriovastauksesta), koiran nimi ja rekisterinumero sekä tieto siitä, että tulos on julkinen.

Lue lisää..

  • TULEVAISUUDESSA SAATAVILLA ALENNUKSET LABOKLIN-laboratoriosta:
  • GEENITESTIEN OTTOA KANNATTAA MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN LYKÄTÄ KESÄÄN!

Suomen Mäyräkoiraliitto on tukenut mäyräkoirien selkäterveyden edistämistä maksamalla virallisen selkäkuvauksen lausuntopalkkion.

Kennelliiton ilmoitettua mm. selkäkuvauksen lausuntopalkkioiden 20 % alennuksesta jäsenilleen vuosien 2023 ja 2024 ajaksi Mäyräkoiraliitto on päättänyt vastaavasti alentaa lausuntopalkkiotukeaan 50 eurosta 40 euroon 1.3.2023 alkaen. Mäyräkoiraliiton tuki on sama riippumatta siitä, onko lausuntopalkkiosta saatu Kennelliiton jäsenalennus vai ei.

28.2.2023 mennessä kuvatuista voi hakea kuvaustukea entisen tukisumman mukaan 31.3.2023 asti. Tämän jälkeen kuvaustukea maksetaan Mäyräkoiraliiton jäsenten koirille 40 euroa/koira riippumatta kuvausajankohdasta.

 

Suomen Mäyräkoiraliitto järjestää jalostustarkastuksen 17.6.2023 Oulussa Toppilan hallilla.
Osoite on Kansipojantie 6, Oulu.
Tuomarina toimii Anita Al-Bachy.
Mukaan mahtuu enintään 20 koiraa.
Tarkastukset tehdään klo 10-18. Hinta 15 euroa, maksetaan käteisellä paikan päällä.
Ilmoittautumiset Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 11.6.2023 mennessä.

 

ilmoitus jalostuspäivä 23

Suomen Mäyräkoiraliiton jalostustoimikunta järjestää kasvattajille ja muille jalostusasioista kiinnostuneille mäyräkoiraharrastajille jalostuspäivän, jossa aiheina ovat luonne jalostuskriteerinä, mäyräkoirien luustosairaudet ja geenitestien hyödyntäminen jalostuksen apuna.

Hinta SML:n jäsenille 30 €/henkilö, ei-jäsenille 50 €/henkilö. Hinnat sisältävät aamiaisen, lounaan ja iltapäiväkahvin.

Ilmoittautumiset, tiedustelut ja etukäteiskysymykset ja aihetoiveet luennoitsijoille sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 4.3.2023 mennessä.