Mayrakoiraliitto.fi käyttää evästeitä parantaakseen sivun käyttökokemusta. Hyväksyt evästeiden käytön jatkamalla sivun selaamista.

Väsymätön ulkoilukaveri

Satoi tai paistoi, mäyräkoira on aina valmis liikkumaan. Lyhyistä sääristään huolimatta se jaksaa siinä missä ulkoiluttajakin - jopa pitempään.

Etteikö mäyräkoira olisi ketterä?

Mäyräkoira tekee vakavasti tuloaan myös agility-areenoille.Jo pelkkä harjoittelu on siitä määrättömän hauskaa. Myös käsitys mäyräkoiran jääräpäisyydestä joutaa vähin erin romukoppaan. TOKO-kehissä on jo tavattu kuuliaisia mäyräkoiria, ja ominaisuudet riittävät palvelutehtäviin raunioillakin.

Ajokoira, jälkikoira, luolakoira

Sadat mäyräkoirat ovat käytännön tilanteissa osoittaneet kelpoisuutensa metsästäjän kumppanina.

Ajava koira

Ajavat koirat etsivät riistaeläimen, karkottavat sen liikkeelle ja ajavat sitä haukkuen. Ajavien koirien ryhmään kuuluu monennäköisiä ja kokoisia koiria, mäyräkoirat niistä pienimpiä. Suuremmilla ajavilla koirilla ajetaan jäniksiä ja kettuja, mutta märäkoiralla ajetaan näiden lisäksi jopa metsäkaurista ja hirviä. Etenkin Ahvenanmaalla mestäkauriiden ajaminen mäyräkoiralla on suosittu metsästysmuoto. Mäyräkoirat ovat hyvävainuisia ja niinpä useimmat kykenevät melko vaivattomasti etsimään riistaeläimen ja karkottamaan sen liikkeelle. Kaikista mäyräkoirista ei kuitenkaan ole ajureiksi, sillä joiltakin puuttuu kyky ajaa haukkuen riistaa. Metsästäjälle ei luonnollisestikaan ole hyötyä koirasta, joka seuraa riistaa äänettömästi. Suppean ja hitaan työskentelytapansa takia mäyräkoirat sopivat erityisen hyvin pienten metsästysmaastojen ajokoiriksi. Tavallisin ajava mäyräkoira meillä on normaalikokoinen karkeakarvainen mäyräkoira, muutamia hyviä pitkäkarvaisiakin on ja lyhytkarvaiset ovat yleistymässä kovaa vauhtia täällä mantereella. Ahvenanmaalla niitä on jo kohtalaisen runsaasti. Kääpiö- ja kaniinimäyräkoiriakin odotetaan kovasti ajokokeisiin. Hyvä ajava mäyräkoira on fyysisesti voimakas ja sitkeä. Sillä on kuuluva ja sointuva ääni ja sen tulee olla myös ohjaajansa kanssa yhteistyöhaluinen.

Jäljestävä koira

Haavoittuneita riistaeläimiä, etupäässä metsästyksessä tai autokolareissa vahingoittuneita hirviä, jäljestämään voidaan kouluttaa mikä tahansa metsästyskoira. Mäyräkoirat kaniinimäyräkoiraa myöten sopivat hyvin jälkikoiraksi. Ne ovat hyvävainuisia ja seuraavat mielellään kaikenlaisia riistajälkiä. Hyvä jälkikoira keskittyy työhönsä unohtaen muun riistan olemassaolon ja etenee verijälkeä pitkin reipasta kävelyvauhtia.

Luolakoira

Mäyräkoiria käytetään metsästäessä kettuja, supeja ja mäyriä maanalaisista luolista. Haukkuen ja hyökkäyksiä tehden luolakoira pakottaa saaliin ulos luolasta, jolloin metsästäjä pääsee koettamaan onneaan. Meillä ja muuallakin luolametsästykseen käytetään eniten karkeakarvaisia ja lyhytkarvaisia normaalikokoisia mäyräkoiria. Kääpiö- ja kaniinimäyräkoirat on jalostettu pienempää riistaa, nimenomaan kaniineja varten. Ketun ja mäyrän pyynti on niille liian kovaa touhua. Luolakoira siis yrittää karkoittaa saaliin luolasta. Ellei se tässä onnistu, se voi yrittää tappaa itse saaliin. Pystyäkseen hyvään työhön mäyräkoiran täytyy oltava hallitsevainen, sisukas ja rohkea, ei kuitenkaan tyhmänrohkea. Monet luulevat, että luolakoirat ovat aggressiivisia. Ihmisiä kohtaa aggressiiviset mäyräkoirat ovat yleensä arkoja pelkopurijoita. Arasta, hermostuneesta ja vaikeasti käsiteltävästä koirasta on todellisuudessa todella vaikeata kouluttaa luolakoiraa. Hyvä luolakoira on iloinen sekä itsevarma ja sellaisena mitä mukavin seurakoira.

Pienessä pakkauksessa on paljon koiraa

Mäyräkoira on verraton harrastuskoira. Sinullekin. Tutki pentulistaa tai ota yhteyttä pentuvälitykseen:

Anu Snellman
Satukaari 10
15550 Nastola
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.